01 augusta 2008

Dva svety

V týchto horúcich dňoch som bol v Patinciach. To je taká celkom dobrá diera sveta, mimochodom najjužnejšia obec na Slovensku (pre doplnenie - najvýchodnejšia je Nová Sedlica, najzápadnejšia je asi Záhorská Ves a najsevernejšia je Oravská Polhora). Ale späť k Patinciam. Tam je ukážkový príklad triedneho boja a sociálnej nerovnosti. Buržoázia má svoje kúpalisko a proletariát svoje. Medzi sebou sú tieto kúpaliská oddelené železným plotom. Na tejto fotke je ten plot trocha vidno. (Tobogán v pozadí je už u buržujov...) Ako spomienka na Berlínsky múr alebo ostnatý drôt práve v Záhorskej Vsi. Nie je to ale, našťastie, múr ako taký, je to plot, cez ktorý je vidieť "iný svet". Je to poučné.

Za 90 korún, v proletárskej časti, hlava na hlave, ľudia ležia na zemi, vybavenie podobné kúpaliskám zo 70-tych rokov (www.partek.sk). Za 380 korún v buržoáznej časti krásny bazén s atrakciami, zopár ľudí, každý má svoje lehátko, animátorky sa starajú o drobizg, buržuj má prístup do celého komplexu wellness (www.wellnesspatince.sk).

Naozaj, mal som z toho celkom zmiešaný pocit. Hovorím si: "Chvalabohu som na správnej strane plota." Ale čo hovoria tí na druhej strane? To asi ani nechcem počuť. Cez plot nenadával nikto... Ale revolúcia je večná, nespí, takže: "Raz ten plot spadne!"

pošli na vybrali.sme.sk

6 komentárov:

  1. ahoj,
    raz som si napisala do vyhladavaca zo zivotnej vycerpanosti vetu: Asi ma jebne! Vyguglil sa mi tvoj blog. Od vtedy ho citam. Da sa povedat, ze celkom pravidelne.
    Len som ti chcela naznacit, ze sa mi tvoj blog paci a dost sa pri citani pobavim.:)
    Tak pis aj dalej, nech sa ti dari.. ;)

    ps: ospravedlnujem sa, ze tento komentar nema nic s tymto clankom

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ahoj anonymný....,
    dakujem ti za tvoj komentar, aj za to, ze ma chodis navstevovat. dufam, ze tu vzdy najdes nieco, co ta zaujme. a ked nie, aspon vies, ze v zivotnej vycerpanosti nie si sama...
    prajem ti pekny den.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj,
    ak mozem jednu otazku - pri tom plote stal niekto so samopalom a kontroloval triedny povod tych, co chceli vstupit do burzujskej casti?

    OdpovedaťOdstrániť
  4. nie - zatial. ale uvidime. chystam sa tam znova a dam vediet...

    OdpovedaťOdstrániť
  5. pekne vystihnuta realita Patiniec :)

    ... tiez som tam bol, a prislo mi to cele asi rovnako zvlastne, ako tebe... ja som vsak (zial?) bol na opacnej strane plota ... a s hanbou priznavam, ze sa mi tam velmi pacilo :}

    k burzujom sa ale (dufam) neradim.. pobyt som vybartroval za marketing pre ten burzujsky komplex...

    .. a inak okrem cien im naozaj niet co vvytknut.. ked treba, pridu ti tam aj zadok poutierat :D

    keep up the good job ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. ha, ha, ha, ale ved aj ja som bol na tej burzujskej strane :-)

    OdpovedaťOdstrániť