19 novembra 2008

Všetci, čo nás serú (II.)

Dnes tu je druhý diel tohto seriálu. Prvý diel a súvislosti, že o čom toto je, nájdete TU.

Futbaloví fanúšikovia

Vypitá hlava a vykričané hlasivky. To býva spoločným znakom každého poriadneho hooligans. Samozrejme, popri značkovom oblečení s doplnkami vo farbách klubu. Pre tento živočíšny druh platia iné prírodné zákony ako pre zbytok ľudstva. Planéty sa netočia okolo Slnka, ale okolo štadiónu ich klubu. Futbal nie je športový zážitok, ale príležitosť vybiť si svoju frustráciu z nepochopiteľného sveta. Týmto ľudom robí dobre, keď im občas niekto rozbije papuľu. Ale keď ich to baví...

České filmy

Žiaden lev nemôže vyvrátiť skutočnosť, že väčšina českých filmov je bieda a utrpenie. Ich tvorcovia, v civilnom živote často zábavní spoločníci, zamorujú filmové plátno traumami a problémami, po ktorých vzhliadnutí by sa diváci najradšej zastrelili. Ufňukané snímky o outsideroch, ktorí sú predsa tak dobrí proti nám ostatným, omieľanie spoločenských tráum z minulosti, perzekúcia zásadných nešvárov (chalan si dá joint a už je tu neriešiteľný problém) alebo priblblé komédie, ktorým sa nesmeje ani ten chalan s jointom.

Mestská polícia

Títo novodobí kovboji ešte stále nepochopili, ako by mala vypadať náplň ich práce. Čo je horšie, ktosi dostal nápad vyzbrojiť ich reálnymi zbraňami. Od tej doby žijú v ilúzii, že patria medzi policajtov. A napriek tomu, väčšina súdnych ľudí v núdzi radšej vyhľadá pomoc skutočných policajtov, než by skúšali nájsť lacnú napodobneninu. Tento komplex menejcennosti, ktorý si mestskí strážnici obliekajú každodenne spolu s uniformou, si v službe obvykle kompenzujú na zločinoch proti pravidlám správneho parkovania. Platí pri tom jednoduché pravidlo: čím väčší komplex, tým vyššia pokuta. Všimli ste si typickú chôdzu obecného strážnika? Vyzerá ako z westernu. Bohužiaľ, nikto im nie je schopný vysvetliť, že by ich životným údelom mal byť dohľad nad nebezpečnými prechodmi pre chodcov, vreckármi a psími hovienkami.

Dôchodcovia

Špecialitou našich seniorov je nariekať neustále a nad všetkým. Zatiaľ čo v Alpách vidíte zdatných sedemdesiatnikov lyžovať sa, u nás rovnaká generácia tupo čumí na telenovely a umelo nastolené problémy implantuje do svojho života. Asi sa tiež vo svojom živote ocitneme vo fáze, že budeme hovoriť o starých dobrých časoch, ale dúfam, že to nebudeme hovoriť osem krát za hodinu. Naši dôchodcovia, bohužiaľ, vyrastali v dobe, keď bol na všetko nárok a teraz sa čudujú, že im na ich nároky každý kašle. Zostal im nárok nenávistne huhlať, ale rozhodne nemajú nárok otravovať tým okolie.

Čivavy a podobná háveď

Mávajú postavenie urodzeného šľachtica a ich pánkovia sú z nich celí poprdení. A oni sami zamorujú svojou existenciou svet. Prítomnosť toľkých priblblých plemien je v rozpore s evolúciou a raz sa nám to môže pekne vypomstiť. Zatiaľ nemáme informáciou, že by nejaký bastard zdedil zámok, ale keď si nejaká politická strana uvedomí silu voličskej základne z radov psíčkarov, iste sa dočkáme i väčších zverstiev ako je iba možnosť prepisovať majetok na zvieratá.

Bruselskí úradníci

Mohli by ste si myslieť, že najhoršia bola byrokracia za Rakúska – Uhorska. Nebola. V parlamente EÚ sedí nadbytok veľmi dobre platených ľudí, ktorí nemajú nič iného na práci, ako vymýšľať rôzne vyhlášky, ustanovovať komisie a vyhlasovať obmedzenia. Pokiaľ sme neprišli do kontaktu s EP, nikdy by nás nenapadlo stanovovať výmeru hrozna na jedného obyvateľa. Čím viac členských krajín, tým viac poslancov a tým viac...

Príliš dokonalí vodiči

Poznáte to. Prehľadná cesta, na nej kolóna, čo uháňa šesťdesiatkou. Keď sa pozriete na začiatok kolóny, vidíte naleštený favoriť za volantom spokojný dedko v klobúku. Ide tak, aby bezpečne došiel. A čo, kurva, my všetci ostatní, ktorí sme tým pádom odsúdení cestovať ako on? Jednému odrazu rupnú nervy a začína predbiehacie šialenstvo. Dopravní policajti potom v správach mudrujú o hazardnej jazde nezodpovedných vodičov, a nemyslia pri tom dedka v klobúku. Každý z nás občas musí ísť pomaly (raňajkujeme, telefonujeme, zaväzujeme si šnúrky, balíme babu vedľa), ale to sa snažíme ísť čo najviac popri kraji. Ale notorickí dbalci predpisov sú si takí istí sami sebou, že by sme ich najradšej nakopali do výfuku.

Ekológovia

Z ekologických protestov je dnes celkom slušný biznis. Títo ľudia sa nemusia starať o svoju pracovnú náplň, lebo protestovať sa dá vlastne proti všetkému. To, že iné kážu a iné naozaj robia, to je v ich prípade dostatočne známe, takže sem ich zaraďujeme vlastne iba proforma.


... na dnes tieto príbehy, ostáva toho tak ešte na dve - tri pokračovania. Ešte vás to baví? Jebalpsa už ani veľmi nie, ale keď som s tým už začal...

pošli na vybrali.sme.sk

Žiadne komentáre: