27 marca 2008

Čisté strany

Tak dnes vyšli noviny s (takmer) čistými titulnými stranami. Dôkaz toho, že aj na sociálno - demokratickom - komunistickom Slovensku občas pohneme riťou, keď sme v ohrození. Veď komu by sa páčilo zadarmo poskytovať draho kúpený novinový papier komunistom a ich drístom.

Iba pre udržanie kontextu ako poznámka pre čitateľom v budúcnosti. Ide o protest vydavateľov tlače proti pripravovanému tlačovému zákonu. Ten obsahuje také absurdnosti, že to vidí celý svet, iba tí naši zjebaní komunisti, ktorí ho pripravili sú s ním spokojní. Akoby aj nie. Veď ho pripravili na svoj obraz.

Tá výzva je asi toto:

Chcete, aby vaše obľúbené noviny nerobili redaktori, ale niekto iný? K tomu smeruje nový tlačový zákon z dielne vládnej koalície. Vytvára nezmyselne široký priestor pre právo na opravu a odpoveď, tým hrubo zasahuje do redakčnej práce, porušuje demokratické zásady, práva občanov a slobodu tlače.

1. Dáva právo na odpoveď aj pri pravdivej informácii.

2. Dáva právo aj na opravu informácií, ktoré nikomu neublížili.

3. Umožňuje dvojitú sankciu – vydavateľ má povinnosť uverejniť opravu i odpoveď.

4. Vydavateľ je zodpovedný aj za odpovede, ktoré porušujú zákon a dobré mravy, čo môže vyvolať reťaz žiadostí o odpoveď.

5. Právo na odpoveď majú aj štátne a iné verejné orgány, čo podľa medzinárodných organizácií vytvára možnosť zneužitia.

6. Redakcia nesmie reagovať na odpoveď, čo je protiústavné.

7. Vydavateľ nemôže odpoveď odmietnuť, inak mu hrozí peňažný trest až 150-tisíc korún.Nechceme vydávať noviny, ktoré čitateľa nezaujímajú a porušujú jeho práva. Preto považujeme za nevyhnutné využiť na protest prvé stránky našich novín.
Spolu s ostatnými denníkmi sme sa k tomu odhodlali po viac než desiatich rokoch, keď sme sa za vlády Vladimíra Mečiara bielymi stránkami bránili útokom proti tlači.


No. Toľko náreky a fakty. Ale na druhej strane. Odkiaľ pokiaľ je sloboda názoru, keď nemáme dodatky k ústave?

Je takýto obrázok vyjadrenie názoru alebo urážka občana Fica?
(zdroj - www.kokot.org, pozdravujem)



---- p o z n á m k a z novebmra 2009 ---- Tu bol kedysi link na obrázok uverejnený na vyššie uvedenom serveri, server ale zrejme skončil svoju životnú púť, takže ste prišli o kultúru. Obrázok bola dehonestujúca karikatúra vignety vodky Absolut. Veď to poznáme... Absolut...

Zdá sa, že internet ešte chvíľu zostane priestor pre slušných aj neslušných novinárov ("novinárov"), ktorí si budú môcť písať, čo sa im chce. Alebo aj uverejňovať obrázky, ako je ten vyššie. Čo noviny asi môcť nebudú. Celé je to nejaké divné. Keď chlapíci z vyššie uvedeného webu uverejnia vyššie zobrazený obrázok, tak hlavný aktér právo na opravu nemá, keď ho uverení SME, môže mesiac uverejňovať opravy, že nie je absolut alebo niečo v tom zmysle. Teda nie, žeby som si myslel o chlapíkovi na obrázku niečo dobré, ale chtiac - nechtiac mu musím priznať právo na to, že takto by sa asi nemal zobrazovať ani v novinách ani na webe. Nota bene, že zajtra môže zaplaviť internet podobne vystrojený obrázok mojej mamy alebo už kohokoľvek - a čo s tým má postihnutý spraviť?

Takže je nesporné, že nejaká regulácia je potrebná. Čo sa týka tlače, taká predsa existuje. Tlačový zákon stanovuje hracie pole. Oveľa horšia (možno chvalabohu) sitácia je napríklad na internete. Tu je sloboda viac menej určená iba morálkou. To tí neboráci nechápu? Aby sme sa nedočkali nakoniec niečoho takého, že v novinách budú iba internetové linky.

Žiadne komentáre: